Ik heb het Provinciaal Milieu- en Waterplan 2016 – 2021 (PMWP) bekeken. Dat is, zeg maar, het nieuwe zesjarenplan van de provincie op milieugebied. Het oude plan loopt binnenkort af.
De provincie had vroeger een apart Milieuplan en Waterplan. Die twee zijn nu geïntegreerd. Het geheel ligt t/m 21 juli 2015 ter inzage, inclusief kaartmateriaal en een PlanMER. Die PLanMER zegt in een notedop dat het voorgenomen beleid nergens schade aanricht en soms tot voordeel leidt.
De toon en het ambitieniveau van het plan staat me aan. Het bevat enkele onderwerpen waarvan ik vond dat die er in thuis hoorden, zoals aandacht voor de bodemkwaliteit en meer aandacht dan het minimale voor energiekwesties, luchtkwaliteit en de gevolgen van het vliegverkeer.
Ik vind bijvoorbeeld ook dat het verhaal van de kringlopen in de landbouw en de mestproblematiek zo goed mogelijk worden nagestreefd, gegeven de te beperkte beleidsvrijheid die de provincie in deze van het Rijk krijgt.
Dat neemt niet weg dat ik nog wel wat manco’s zie. Ik noem die kort en puntsgewijze. De volgorde is willekeurig.
- Ik vind dat het plan te weinig aandacht besteedt aan het milieu in de centra van grote steden. Dat vindt de PlanMER ook. Daar concentreren zich de effecten van luchtkwaliteit en geluid. Omdat dat vaak verkeerseffecten zijn, leidt mij dat tot de mening dat er te weinig aandacht is voor moderne logistieke en verkeersontwikkelingen (stedelijke distributie, elektrisch korte afstands-vervoer, bezorging door webwinkels). Dat zijn in eerste instantie gemeentelijke taken, maar de provincie zou zich hier regisserend en behulpzaam kunnen opstellen. Zie Hoe groen is de laatste mijl? en LIDL gaat winkels in Amsterdam elektrisch bevoorraden en Zinvolle verkeersmaatregelen op Eindhovense Noord-zuid- corridor .
- Het PMWP beperkt zich in zijn aandacht voor zonne-energie tot panelen op bebouwing. Een eenvoudige rekensom leert dat je daarmee de nodige getallen niet haalt. Ook zonne-energie op oude vuilstorten, vliegvelden en braakliggende bedrijventerreinen zou nagestreefd moeten worden. Zie Provinciale SP stelt vragen over toekomstig energiebeleid provincie en Kleinschalige zonne-energie is mooi, grootschalige is beter .
- Er moet aandacht komen voor het spuiwater van chemische luchtwassers. Dat mag (ten onrechte) als kunstmestvervanger worden uitgereden, maar het verziekt de bodem. Zie Spuiwater van chemische luchtwassers en Minister stuurt brief aan Tweede Kamer over sulfaat in bodem
- In het PMWP zou onderzoek en normontwikkeling inzake trillingen kunnen stimuleren (o.a. vanwege de vele treinen die in de planperiode door Brabant gaan rijden).
- Mogelijk onderschat de provincie in het PMWP de effecten van de sterk toenemende decentrale elektriciteitsopwekking op het elektriciteitsnet. De meningen daarover zijn verdeeld.
De provincie zou meer kunnen doen aan bijvoorbeeld het verschuiven van het tijdstip waarop huishoudens energie vragen en gaan studeren op decentrale opslag. Zie Mogelijke energie-opwekking en -opslag in Eindhoven-Acht en Stroomopslagexperimenten Enexis worden uitgebreid .
En verder: het is een abstracte tekst vol goede bedoelingen, maar de praktijk moet leren wat er van terecht komt.